7. listopadu 2014

Recenze - Polibek stínů

Název: Polibek stínů
Autor: Laurell K. Hamilton
Knižní série: Merry Gentry
Díl: 1
Počet stran: 392
Překlad: Kateřina Bínová
Nakladatelství: Epocha
Datum vydání: listopad 2012
Anotace: Merry Gentryová pracuje pro soukromou detektivní kancelář v Los Angeles, která se specializuje na případy s nadpřirozenými motivy. A ve světě, kde vedle lidí žijí všemožné druhy kouzelných bytostí, o takové případy vůbec není nouze. Jenže Merry není jen člověk s malou příměsí kouzelné krve, která jí propůjčuje zvláštní schopnosti. Ve skutečnosti je princeznou Temného království, členkou královské rodiny, a od trůnu ji dělí jen několik krůčků. Právě intriky a úklady těch, kteří by ji rádi odstranili z nástupnictví, ji přiměly utéct do lidského světa a za každou cenu svou pravou identitu skrývat. Poklidná léta, kdy ji ohrožovali jen zločinci a nástrahy velkoměsta, však skončila. Její tajemství bylo prozrazeno a nezbývá než se vrátit ke dvoru a čelit mocenským pletichám, v nichž sex a láska jsou jen nástroji k dosažení vyšších cílů. Zachovat si důstojnost a zůstat věrná svým citům a zásadám není snadné, když Merry na každém kroku jde o holý život.

----------------------------------------------------------

Merry Gentry je princeznou Temného království, která žije v exilu (na útěku). Pomocí kouzel skrývá své skustečné a poněkud zářící já nejen před obyčejnými lidmi, ale hlavně před ostatními nadpřirozenými bytostmi. Proto si také našla práci a snaží se tak nějak splynout s davem. Pracuje v detektivní kanceláři, která se zaměřuje na nadpřirozeno a absolutně nikdy nedělá rozvody. Jenže když do kanceláře přijdou dvě ženy - manželka a milenka - a tvrdí, že manžel je chce vidět mrtvé, tak se vše začíná komplikovat. Díky tomuto případu by totiž Merryno krytí mohlo být prozrazeno. 


Autorka Laurell K. Hamilton se proslavila svojí sérií o Anitě Blake a jak možná víte, já tu sérii miluju. Proto se nemůžu ubránit trochu toho srovnávaní hlavních postav. 
Merry i Anita jsou menší vzrůstu, mají rády podobný typ mužů, mají podobný styl myšlení, jejich zaměstnání pomáhá stíhat "zloduchy" a jak to tak vypadá, tak i Merry bude mít spousty, ale spousty sexu. Z toho dokážete usoudit, že ty dvě jsou si docela podobné, teda až na pár maličkostí, jako třeba že Merry není těžké zlomit. Tím myslím, že se na ni stačí podívat smutnýma a osamělýma očima a hned toho dotyčného lituje a taky pozmění svého chování. A tohle se v této knize párkrát opakovalo. Trochu mě to mrzí, ale zároveň doufám, že v dalších dílech se Merry začne pomalu diferencovat.  

Autorka se do svých knih rozhodně nebojí zapojovat různé druhy nadpřirozených bytostí - v Merry Gentry jsou to fae. Nevím jak to bude v těch dalších knihách, ale v tomto díle bylo zmíněno docela dost různých druhů těchto bytostí (a celkově se tu objevuje hodně postav). Musím, ale přiznat, že autorka se nás pokoušela s každý druhem seznámit a docela se jí to i povedlo. Co se týče postav, tak jsem si musela napsat menší seznam s tím kdo je kdo, abych v příštích dílech nebyla příliš zmatená až se tam někdo z nich objeví.  


Celkově ale musím říct, že jsem si čtení této knížky docela užila. Je napsaná poměrně svižným tempem (což je docela k podivu, když je tam tolik popisů) a ve chvílích, kdy byste se mohli začít nudit se stane něco nepředvidatelného. Je tu i několik scén tvrdšího rázu, na jsem u této autorky už zvyklá, ale i tak se mi zdály nechutné. A co se týče sexu, tak ten tady rozhodně nechybí ani chybět nebude, protože jak se v knize dozvíte, bude to zapotřebí. Jen ta první sexuální scéna byla poněkud matoucí.

Přestože Merry pracuje v detektivní kanceláři a na začátku nějaké to vyšetřování je tak, tato dějová linka je posunuta spíše do pozadí a soustředí se pozornost spíš na to, že Merry je princezna Temného království. A jsem upřímně zvědavá, zda se Merry někdy stane královnou.
Za knihu na recenzi děkuji nakladatelství Epocha.

2 komentáře:

  1. Já od autorky zatím nečetla vůbec nic a celkem se za to stydím.. Obě série musí být dobře napsané, protože na ně narážím pořád dokola a nejspíš mě to hodně brzy donutí si to přečíst. Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za to se vůbec nestyď, já jsem nečetla tolik oblíbených autorů...vždyť ani není možné je přečíst všechny (škoda) :D
      Děkuju!

      Vymazat